דיכאון הוא מושג שמוכר לכל אחד ואחת מאיתנו. רובנו משתמשים במילה דכאון כדי לבטא דכדוך, אך למעשה ישנן רמות שונות של דכאון, החל מתחושת עצב ודכדוך חולף ועד חוסר רצון לחיות. תופעות של דכאון המצריכות טיפול נפשי נקראות דכאון קליני, והרמה החמורה ביותר נקראת דכאון מג'ורי.ילו אחרים חלק מכירים מילה זו כתוצאה מדכדוך וא מכירים את המילה כחלק מבעיה רצינית יותר שנקראת דיכאון קליני או דיכאון מז'ורי.
סובלים מדכדוך או דיכאון קליני?
רוב האנשים נוטים להתייחס לדיכאון בהתאם לבעיה ממנה הם סובלים או סבלו בעבר ואינם לוקחים בחשבון שמדובר בשתי בעיות בדרגות חומרה שונות. למעשה, הראשונה (הדכדוך) מאפיינת אנשים רבים בתקופה שונות בחייהם , בייחוד בתקופות של שינויים ומעברים,ואילו השנייה מוכרת כהפרעה נפשית העלולה להימשך פרק זמן ארוך ולהישנות. אם כך, השאלה העיקרית שנשאלת על ידי רוב האנשים היא 'מהו אותו דיכאון שמפריע לשגרת החיים ומצריך התערבות חיצונית מאת מומחה?' התשובה היא :
- דכדוך- אדם שלוקה בדכדוך מרגיש בעצבות, מצב רוח ירוד ואינו מצליח להנות מפעילויות שונות באותו פרק זמן בו הוא מדוכדך. דכדוך אופייני לכמעט לכל אחד ואחת מאיתנו בפרק זה או אחר בחיינו ובמצבים שונים. הדכדוך חולף תוך פרק זמן קצר ומוגדר כסביר על ידי בעלי מקצוע.
- דיכאון קליני- כאן מדובר באדם, ילד, מבוגר או קשיש שסובל מדכדוך ימים רבים, שחש ריקנות בחייו, שמרגיש פעמים רבות שהעצב הינו דבר עוצמתי עליו לא ניתן להתגבר, שאינו מגלה עניין בפעילות כלשהי, שחווה קושי עצום בהתנהלות היומיומית ונוטה להימנע מקשר עם הסביבה, דבר שיכול לבוא לידי ביטוי בשינה מרובה או חוסר שינה, אנרגיה ברמה נמוכה וקושי בכל פעולות החיים. תופעה נפשית זו מצריכה התערבות של איש מקצוע ופעמים אף טיפול תרופתי.
מהו הדיכאון הקליני?
וינסנט ואן גוך צייר את אחד מציוריו המפורסמים 'אדם זקן בצערו' שמתאר אדם מבוגר שלוקה בדיכאון. ציור זה זכה גם לשם 'על סף הנצח', שמתאר באופן המוחשי ביותר את הדיכאון הקליני. אדם הסובל ממצב של דיכאון חש שהוא על סף הנצח, אם מבחינת ריקנות, זמן שאינו עובר, חוסר תיאבון, עצב שאינו נגמר, אובדן עניין, ראייה פסימית, חוסר הנאה מהחיים ופעמים רבות גם חוסר יכולת או רצון לתפקד עד כדי מחשבות אובדניות. נכון לשנת 2015 דיכאון מכונה הפרעה נפשית ומכונה הפרעה במצב הרוח כבר משנת 1980 וזאת בהתאם לספר האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית ה- DSM, והינו אחת מהמגפות הקשות של דורנו. אדם הסובל מדכאון קליני אומר פעמים רבות: עצרו את הרכבת,אני רוצה לרדת, לרדת ממירוץ החיים.
מאפייני הדיכאון
מלבד אותם מאפיינים שתוארו חשוב לדעת שיש סוגים שונים של דיכאון ויש רמות שונות של דיכאון קליני. האבחון תמיד יעשה על ידי איש מקצוע ובהתאם יוחלט על הטיפול שמתאים למטופל. יש מצבים בהם אדם לוקה באפיזודה יחידה של דיכאון קליני אך לעתים מדובר באפיזודות חוזרות. אם גם אתם סובלים ממצב רוח מדוכדך לאורך זמן, חוסר עניין בחיים, חוסר תיאבון או קיצוניות בכל הקשור אל השינה, דימוי עצמי נמוך, עצב ו/או תחושת ריקנות וחשים שהתחושות שלכם פוגעות בהתנהלות היומיומית שלכם ובאיכות חייכם, חשוב שתפנו לעזרה מקצועית של איש מקצוע שיוכל לעזור לכם להקל על התסמינים ולהמשיך בחייכם ללא התחושות הכבדות.
איך מטפלים בדיכאון?
אם בעבר הלא רחוק הדיכאון לא נחשב כהפרעה ופעמים רבות התייחסו לתופעה זו כעצלות של האדם או מורכבות של האדם, כיום מודעים לעובדה שמדובר בהפרעה נפשית בה ניתן לטפל:
טיפול פסיכולוגי- יש אפשרות של טיפול באמצעות פסיכותרפיסט על ידי שיחות, שעיקרן מציאת המקור הגורם לאותו דיכאון ולפתור כל מיני קונפליקטים, אך השיטה הפופולארית ביותר כיום ,בעקבות אחוזי ההצלחה הגבוהים שלה, היא שיטת ה- CBT.
טיפול תרופתי- לעיתים איש המקצוע ממליץ לשלב טיפול תרופתי במקביל לטיפול פסיכולוגי. התרופות המומלצות (וזאת בהתאמה אישית למצבו של אותו מטופל) הן נוגדי דיכאון מקבוצת ה- SSRI או מקבוצות נוספות, כמו למשל SNRI, NRI ועוד.
שיטת ה- CBT
שיטת ה- CBT, משמע טיפול קוגניטיבי התנהגותי. שיטת טיפול זו הוגדרה כמוצלחת ביותר על ידי אנשים רבים שסובלים מדיכאון ועל ידי מטפלים רבים בתחום הדיכאון הקליני על דרגותיו השונות. גישה זו כוללת תכנית מסודרת של פעולות למטופל, כמו למשל קביעת לוח זמנים בו הוא יעמוד וזאת על מנת שלא יישאר במצב סטטי כל היום, והקפדה על פעילות יומית קצרה וחיובית ה משפרת את התחושה של האדם.
ההיבט הקוגניטיבי של הטיפול עוסק בהיכרות של המטופל עם מחשבותיו ורגשותיו ושינוי המחשבות השליליות על ידי הפיכתן לחיוביות יותר. טיפול קוגניטיבי עוזר לטפל גם בהערכה העצמית הנמוכה והשלילית של אדם על עצמו.
כי לא סוף העולם – יש אפשרות לצאת מזה
מעוניינים להקל על עצמכם? סובלים מדיכאון שמשפיע על כל החיים?
מעוניינים בעזרה? טלפנו 054-7869126